Ensi kesän piknikeväs

marraskuu 3, 2012

Perässähiihtäjälinja jatkuu, sillä tätäkään tuotosta en ole itse keksinyt, vaan napannut sen Terveiset ravintoketjun huipulta -blogista, jossa kerrotaan leivän olevan metsästäjän eväs nimeltään shooter’s sandwich. Niin herkullisen näköistä! Perheemme on evästänyt roiskeläppäpitsoilla koko metsäkanalintukauden, joten kauden päätteeksi tein ihan oikeaa ruokaa – eli tällaisen leivän – retkieväiksi. Ei ollut kamalan yllättävää, että isäntäkin ilahtui lihalla täytetystä limpusta. Koska mitään saalista ei ollut käytettäväksi, päädyin tekemään täytteen paahtopaistista; tekeekö se leivästä dairy farmer’s sandwichin?

Leipä oli tosi hyvää, vaikka päädyimmekin syömään sen vasta kotona illalliseksi metsäreissun jälkeen. Kastiketta olisi voinut olla ehkä vieläkin enemmän, ja vastaavan varalle myös leikkaisin leivän  jo etukäteen (tosin sillä ei sitten kotona ollut väliä). Ohje on alla hyvin summittainen, koska eri sovellustapoja löytyisi miljoona, ja jokainen valitsee mieleisensä 🙂

Idea oli kuitenkin mainio, ja leipä minusta myös aika kaunis. Muistan joskus ehkä kymmenen vuotta sitten nähneeni brittitelkkarissa, kun vähän vastaavalla ajatuksella leipä täytettiin tonnikalasalaatilla, joten mielessäni vilkkuvat jo erilaiset vaihtoehdot voileipäkakun vaihtoehdoksi ja ensi kesän piknikevääksi, leipäkuori suojaa kuljetuksessakin mukavasti.

Shooter’s sandwich

1 täytettäväksi sopiva leipä (pyöreä maalaisleipä, ruislimppu, vuokaleipä tms.)
lihaa tai lintua (minulla aiemmin tehtyä paahtopaistia)
pekonia
kourallinen herkkusieniä
1-2 sipulia
sinappia
suolaa
mustapippuria
voita paistamiseen

kostuketta: minä käytin paahtopaistin paistinlientä ja worcestershire-kastiketta, mutta tähänkin löytyisi lukemattomia yhdistelmiä

1. Leikkaa leivästä ”hattuviipale” pois ja koverra sisus. Sipaise sisäpuolelle reunoihin ja hattuun sinappia.

2. Viipaloi paahtopaisti. Kuullota pannussa voissa sipuli, lisää herkkusienet ja pekoni ja paista kypsäksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

3. Täytä leipään kerroksittain lihaa ja pekoni-sipuli-sienisekoitusta. Lisää tarvittaessa suolaa lihalle, mutta huomioi, että kostukkeetkin maustavat sitä. Lusikoi kerrosten väliin ja viimeisen kerroksen päälle kostukkeita. Laita hattu takaisin leivän päälle ja kääräise komeus leivinpaperiin, jonka voi sitoa narulla kiinni. Pyöräytä varmistukseksi ympärille vielä pari kerrosta foliota. Laita reilun painon alle (minulla n. 10kg, alkuperäisohjeessa taisi olla enemmänkin) ainakin viideksi tunniksi, tai mieluiten yön yli. Tarjoile täytekakun tapaan leikattuina viipaleina.

1 Comment

  • Reply Iituntiltu marraskuu 4, 2012 at 9:17 pm

    Tämäkin näyttää ihan mielettömän hyvältä! Tahtoo kanssa 🙂

  • Leave a Reply