Hauduttamalla paras eli isännän chili con carne

toukokuu 20, 2015

Jonkinlainen versio chili con carnesta kuuluu varmaan lähes jokaisen lapsiperheen arkiruokarepertuaariin. Tämä meidän versiomme ei välttämättä kelpaisi puristille tai hifistelijälle purkkipapuineen, -tomaatteineen ja vaihtelevine lihoineen, mutta minusta se on vaan niin hyvää, että haluan laittaa ohjeen tännekin. Helppoja ja maukkaita arkiruokaideoita kun ei koskaan ole liikaa!

Minä hoidan taloutemme ruokahuollosta normaalisti noin 95% (no, viime aikoina vähän vähemmän sattuneesta syystä), mutta chili con carne on niitä ruokia, jotka isäntä yleensä tekee, usein vielä sellaisena bulkkiannoksena, että syötävää riittää useammaksi päiväksi. Hyvin yksinkertaisen ruuan kaksi salaisuutta ovat hitaasti kullankeltaiseksi kuullotettu sipuli sekä – kuten otsikostakin käy ilmi – haudutus, joka voi olla juuri niin pitkä, kuin aikaa on. Koska chili con carneen kuuluu nimensä mukaisesti chili mutta monen lapsiperheen ruokavalioon ei, voi ohjeesta poiketen antaa ruuan hautua vähän aikaa ensin ilman chiliä, ottaa sitten ”lastenversion” syrjään ja lisätä chilin haudutuksen loppuajaksi. Ihan loppuun en kuitenkaan lisäämistä jättäisi, koska silloin chili ei ehdi luovuttaa makuaan tasaisesti ruokaan vaan jää tulisiksi sattumiksi kastikkeeseen.

Chili con carne arkitarpeisiin (4-6 hengelle, useamman päivän tarpeisiin kannattaa tehdä tupla-annos)

500g jauhelihaa (meillä tällä kertaa possun)
2 sipulia
2-3 valkosipulinkynttä

1 tlk kidneypapuja
muutama ripsaus suolaa
mustapippuria myllystä
2 tkl tomaattimurskaa
2-3 tl sokeria
2 rkl soijaa
2 tuoretta jalapenoa (muukin chili käy, meillä oli nyt mietoa punaista, jonka lajikkeesta ei ole tietoa)
ruukullinen tuoretta korianteria

öljyä paistamiseen

1. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla öljytilkassa keskilämmöllä, kunnes sipuli alkaa muuttua kullankeltaiseksi. Vältä ruskistamista. Kippaa sipulit pannusta hetkeksi syrjään, lisää pannuun lämpöä ja paista jauhelihan siinä kypsäksi.

2. Huuhtaise ja valuta kidneypavut. Hienonna korianteri ja viipaloi chilit ohuelti. Lisää chili, pavut ja aiemmin paistetut sipulit jauhelihan joukkoon ja mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tomaattimurska, sokeri ja soija ja laske lämpö pienimmilleen. Peitä kannella ja anna hautua pienellä lämmöllä paristakymmenestä minuutista kahteen tuntiin. Lisää korianterisilppu juuri ennen tarjoilua. 

4 Comments

 • Reply Anu Lahti toukokuu 20, 2015 at 2:43 pm

  Hih, mikähän siinä on, että miehillä usein on tapana tehdä ruokaa niin iso satsi, että sitä syödään monta päivää?! Silloin harvoin kun miehen päästän hellan ääreen, mainitsen heti, että pienikin annos piisaa.

 • Reply Heidi - Kärähtäneet toukokuu 21, 2015 at 11:29 am

  Se taitaa tosiaan olla jokin miesten juttu 🙂 Meillä menee ruokaa tällä hetkellä niin valtavasti, että en kyllä valita, varsinkaan kun en itse yleensä tykkää tehdä niitä suurtaloussatseja!

 • Reply Mama Gastro toukokuu 21, 2015 at 6:57 pm

  Meillä se on taas minä, joka pelkää että ruoka loppuu kesken;)

 • Reply Heidi - Kärähtäneet toukokuu 24, 2015 at 6:48 pm

  No se onkin kyllä pahinta, mitä voi tapahtua! Vaikka täytyy sanoa, että meillä tietyt ruuat, kuten lihapullat ja lasagne, loppuvat aina kesken, ihan sama kuinka paljon tekee 🙂 Minulla alkavat ne suuret annokset mennä yli hilseen lähinnä siinä kohtaa, kun talon isoimmat vuoat eivät enää riitä vaan pitää alkaa jakamaan useampaan annokseen ja homma venyy ja venyy…

 • Leave a Reply