Kesäinen lisuke nauriista ja sen naateista

heinäkuu 8, 2015

Nauris on yksi kesäkauden suosikeistani, jo sen tuoksusta tulee mieleen lapsuus ja lämpimät kesät mökillä. Tai lämpimät ainakin näin jälkikäteen muisteltuna. Tuoretavarat haimme mökille yleensä Salon torilta, ja muiden kesäherkkujen joukossa oli usein kauniin valkoisia nauriita, jotka syötiin aina ihan sellaisenaan ohuelti kuorittuna. Ja edelleen se on minusta paras tapa syödä kesänauriita, nipullinen hupenee kuin huomaamatta ennen kuin ehdin miettiä sille mitään kummempaa käyttötarkoitusta.

Nyt halusin kuitenkin nimenomaan kokata, en ole nimittäin vielä koskaan valmistanut valkoisista uuden sadon nauriista mitään. Talviversioistakaan ei löydy kuin yksi resepti ihan blogin alkutaipaleelta. Lisäinspiraatiota sain naurisnipun komeista ja hyväkuntoisista naateista, ja kun olin vielä juuri vastikään lukenut Mama Gastron kokkailuun käyttämistä porkkanannaateista, olisi tuntunut rikolliselta heittää naatit pois.

Nyt päätin tehdä nauriista ihan yksinkertaisen muhennoksen, koska en halunnut peittää niiden omaa makua. Ja vähän teki mieli kesäkeittoa, johon ei ollut nyt aineksia, joten maitoon tehtävä muhennos vastasi siihenkin mielitekoon. Sellaista perinteistä, aurinkoista mummolaruokaa, jonka valmistamiseen ei montaa minuuttia kulu. Muhennoksen koostumusta on myös helppo säädellä muuttamalla voin, jauhojen ja maidon mittasuhteita. Naatit kannatti todella käyttää, koska ne toivat annokseen sekä väriä, makua että tekstuuria, pelkillä mukuloilla tämä ruoka olisi jäänyt vähän valjuksi kaikesta käyttämästäni voista huolimatta. Me söimme naurismuhennoksen kanssa uusia perunoita ja kylmää paahtopaistia, mutta hyvin olisi voinut sekoittaa mukaan edellispäivän keitettyjä perunoita, muita kasviksia tai vaikka pekonia, jolloin sörsseli olisi toiminut pääruokana sellaisenaan. Hyvää joka tapauksessa, kannattaa kokeilla jos ette ehdi syömään kaikkia nauriita suoraan nipusta!

Naurismuhennos

nippu valkoisia kesänauriita naatteineen (n. 5 kpl)
2 kesäsipulia varsineen
4 rkl voita
4 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
ripaus suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää

1. Irrota nauriit naateistaan (säästä naatit), kuori ne ohuelti ja pilko suupaloiksi. Poista naateista nuutuneet / kellastuneet yksilöt, huuhdo ja pilko. Huuhdo ja pilko myös kesäsipulit.

2. Sulata voi paistinpannulla ja lisää nauriiden mukulaosat. Paista keskilämmöllä hieman pehmeämmäksi. Lisää naatit ja jatka paistamista pari minuuttia. Ripottele nauriiden pintaan vehnäjauho, sekoittele rauhallisella lämmöllä kunnes jauho imeytyy voihin (kuivaa jauhoa ei enää näy) ja lisää maito. Anna kuumeta keskilämmöllä samalla sekoitellen, kunnes seos kuplii ja sakenee. Lisää kesäsipulit varsineen ja mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. Sekoita ja tarjoile esimerkiksi keitettyjen uusien perunoiden kanssa.

No Comments

Leave a Reply