Mökkiläisen haukipullat

kesäkuu 26, 2014

Viime kesänä olin Marttojen kalakurssilla, jolla tehtiin hurjan hyviä haukipullia. Ohje on minulla kotona paperilla, jossain keskellä suurta tärkeiden paperin kasaa, jonka järjestän ”ihan tässä joku päivä” (hmm). Ja kuinkas kävikään, kalaonni kävi mökkireissulla tänä kesänä eikä haukipullareseptiä nyt ollutkaan käsillä. Ulkomuistista ja saatavilla olevia aineksia käyttäen askartelin hauestani pullat joka tapauksessa, ja ihan kelvot niistä tuli reseptittäkin. Hauki on viime vuodet nostanut profiiliaan ruokakalana, mutta jos ennakkoluuloisia vielä löytyy, niin mainittakoon, ettei tuollainen reilun kilon kala maistunut vielä yhtään puulta eikä mudalta. Helppojakin nämä pullat olivat, kummallisempia välineitäkään ei tarvita vaan lihan saa silputtua sauvasekoittimellakin. Tarkkana tarvitsee olla ainoastaan siinä, ettei pullia kypsennä liikaa, ne kuivahtavat herkästi.

Mökkiläisen haukipullat (neljälle)

kaksi pienehköä haukifilettä (n. kiloisesta kalasta)
1 kananmuna
1 nippusipuli varsineen
1 rkl limettimehua
3 rkl kermaviiliä
pari hyppysellistä suolaa
pari hyppysellistä mustapippuria

(voita ja öljyä paistamiseen)

1. Pilko haukifileet ohuiksi suikaleiksi ja hienonna edelleen ”jauhelihamaiseksi” monitoimikoneessa tai vaikka sauvasekoittimella. Aivan sileäksi soseeksi kalan ei tarvitse mennä. Silppua sipuli, ja sekoita se kalaan yhdessä kananmunan, kermaviilin, limettimehun, suolan ja pippurin kanssa. Vaivaa massa tasaiseksi taikinaksi.

2. Muotoile taikinasta pullia esim. kahden teelusikan avulla (käsinkin voi tehdä, mutta taikina on niin tarttuvaista, että minusta lusikalla oli helpompi operoida). Paista pullia paistinpannulla keskilämmöllä voi-öljyseoksessa molemmilta puolilta muutama minuutti, kunnes ne ovat kauniin ruskeat. Ota pannu pois levyltä, laita kansi päälle ja anna pullien vetäytyä vielä muutama minuutti ennen tarjoilua.

2 Comments

  • Reply Tuplaespresso kesäkuu 27, 2014 at 9:15 am

    …sauvasekoittimella?… En ole koskaan tullut ajatelleeksikaan että sitä voisi käyttää lihamyllyn tai yleiskoneen korvikkeena tuossa hommassa… Kiitos vinkistä 🙂

  • Reply Heidi - Kärähtäneet kesäkuu 28, 2014 at 6:34 pm

    Tuplaespresso: sauvasekoittimella hyvinkin, jotain oli keksittävä järeämpien aseiden puutteessa 😀 Kun kala on tarpeeksi pehmeälihaista ja valmiiksi jo melko pientä palaa, niin toimii, muuten en ehkä yrittäisi.

  • Leave a Reply