Kesäkasvismania

heinäkuu 26, 2013

Ah, satokausi. Toisaalta niin mahtavaa, kun kaikki ihanat kotimaiset kasvikset ovat parhaimmillaan ja niitä saa kohtuulliseen hintaan, toisaalta niin kamalaa, kun silmät alkavat kiilua maanisesti jo kaupan ovella ja vihannesosastolla mopo karkaa lapasesta joka kerta. Punajuuria, ei kun nauriita, ei kun molempia! Sitten herneitä, avomaankurkkuja, nippusipuleita, uuden sadon kaalia ja porkkanoita, vai sittenkin savoijinkaalia? Ja kukkakaalia? No mitä mä näistä teen, en tiedä, jotain varmasti!

Mitään suurempaa hävikkiä ei ole kuitenkaan ehtinyt hamstraamisesta huolimatta syntymään, kesäkasvikset ovat niin ihania, että niille on löytynyt kyllä käyttöä. Ja talven valjuja tuontikasviksia odotellessa on ihana ottaa kaikki irti satokaudesta!

Viimeksi kesäkasviksia päätyi intialaishenkiseen sekametelilisukkeeseen, jota tein karitsan parikyljysten kaveriksi. Valitettavasti itse kyljyksistä ei jäänyt dokumentaatiota jälkipolville (en odottanut niiltä suuria, mutta ne olivatkin ihan sairaan hyviä ja isäntä paistoi ne täydellisesti), mutta myös kasvislisuke oli tosi onnistunut – ei mitään rakettitiedettä eikä varsinaisesti edes mitään uutta, mutta sellaista hyvää ja nopeaa arkipöperöä, josta kannattaa aina muistutella silloin tällöin 🙂

Ohjeen määrästä tuli sopiva satsi kahdelle, kun muita lisukkeita ei kyljyksillä ollut, perunan tai riisin kera määrä venyisi varmasti kolmelle tai neljällekin.

Kesäkasvislisuke intialaisittain 

1/2 kukkakaali
3 kesä(nippu)sipulia varsineen
1 paprika (värillä ei väliä)
2 valkosipulinkynttä puristettuna
3 uuden sadon porkkanaa
peukalonpään kokoinen pala tuoretta inkivääriä
1 tuore, punainen chilipalko

voita ja öljyä paistamiseen

1/2 tl curryjauhetta
ripaus korianterin siemeniä jauhettuna
ripaus juustokuminaa
2-3 rkl soijaa
(suolaa)

1. Poista kukkakaalista kovin kanta ja pilko puolikas (varsi, lehdet ja kukinnot) suupaloiksi. Huuhtaise, kuori halutessasi ja viipaloi porkkanat, pilko paprika, sipulit, chili ja inkivääri.

2. Kuullota kasviksia wokkipannussa kovimmista pehmeimpiin, keskilämmöllä voi/öljyseoksessa. Lisää mausteita ja soijaa vähitellen paiston aikana. Aloita kukkakaalista, porkkanasta, inkivääristä ja chilistä, ja lisää sipulit, paprika sekä valkosipulimurska loppuvaiheessa hetkeksi mukaan. Tarjoile heti, kun kasvikset ovat mukavan kypsät syödä mutteivät vielä muhjuiset.

No Comments

Leave a Reply