Reseptit

Tahna! No tietysti! Maukas härkäpapurouhe-pähkinätahna

maaliskuu 23, 2016
papu-pähkinätahna

Ensitapaamiseni härkäpapurouheen kanssa ei ollut kaksinen. Avatessani rouhepaketin muistuttivat sisällä olevat kuivat rakeet mielestäni jotain, millä ruokitaan lemmikkijyrsijöitä, ja muutaman rakeen laajuinen makutesti lähinnä vahvisti mielikuvaa. Tämän huikean myyntipuheen jälkeen lienee reilua kertoa, että vasta sitten ryhdyin tekemään tuotteelle maustamistestejä, ja sen positiiviset ominaisuudet alkoivat tulla paremmin esille. Nyt olemme rouheen kanssa jo ystäviä; sen valmistus on yhtä helppoa kuin pussinuudeleiden mutta huikean 47% proteiinipitoisuutensa ansiosta se pitää nälkää huomattavasti paremmin. Se on ansainnut vakituisen paikkansa kuivakaapissa muutenkin kuin pikaisena hätävarana.

Ensimmäinen varsinainen ruokakokeiluni härkäpapurouheesta oli bolognesetyylinen kastike. Rouheen rakenne ei ihan täysillä sopinut omaan makuuni juuri tuossa yhteydessä, mutta ruuan maku oli erittäin onnistunut ja pasta-ateria kokonaisuutena samaan aikaan kevyen oloinen mutta oikeasti täyttävä. Ruoka jäi kuvaamatta, mutta uusintaotoksen lupaan tuoda blogiinkin saakka. Juuri nyt on ehkä kuitenkin oleellisempaa kertoa ahaa-elämyksestä, jonka sain bolognesea syödessäni: tahna! No tietysti! Siihenhän rouheen rakenne sopisi ihan mainiosti ja valmistus olisi yhtä helppoa kuin erilaisten tahnojen tekeminen säilykepavuista, ehkä jopa helpompaa.

Raikas ja mausteinen tahna onnistui sikäli hyvin, että aion tehdä sitä myös pääsiäisenä. Se sopii hyvin tarjottavaksi lammasruokien kaverina, dippinä muiden kasvistahnojen kanssa tai leivän päällä sellaisenaan. Luultavasti aion syödä sitä kaikilla edellämainituilla tavoilla. Vaihtelun vuoksi tahnan fetan voisi korvata myös jugurtilla ja saksanpähkinät vaikkapa casheweilla, jolloin tahnasta tulee miedompaa. Tämä kasviproteiini oli ehdottomasti positiivinen yllätys!

Härkäpapurouhe-pähkinätahna

1 dl härkäpapurouhetta
2,5 dl vettä
1/2 mehevän sitruunan mehu
pari hyppysellistä suolaa
3 rkl kuorittuja saksanpähkinöitä
1 valkosipulinkynsi puristettuna
1/2 tl juustokuminaa
100g fetajuustoa
n. 1/2 dl hyvää oliiviöljyä
ruukullinen tuoretta minttua silputtuna
ruukullinen tuoretta korianteria silputtuna

  1. Mittaa härkäpapurouhe, vesi, sitruunamehu ja suola soseutukseen sopivaan astiaan (minä käytin mittakannua). Anna rouheen turvota noin tunnin ajan (lyhyempikin aika riittää, mutta lopullinen koostumus on helpompi arvioida, jos rouheen antaa rauhassa pehmentyä).
  2. Lisää seokseen saksanpähkinät, feta, oliiviöljy ja yrtit. Surauta sauvasekoittimella tahnaksi ja anna maustua jääkaapissa hetken ennen tarjoilua. Jos tahna tuntuu kuivahtavan, lisää siihen hieman vettä tai maustamatonta jugurttia ja surauta uudestaan sauvasekoittimella.

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Terhi Kananpoikien Bistro maaliskuu 31, 2016 at 3:46 pm

    Kiva tapa ja uusi tapa minulle hyödyntää härkapapurouhetta. Tahnojen ystävänä tätä täytyy kokeilla! 🙂

  • Reply Heidi - Kärähtäneet huhtikuu 1, 2016 at 9:51 am

    Kannattaa testata! Kasvatin pari vuotta sitten omalla kasvimaalla härkäpapuja ja tein silloin tahnaa tuoreista pavuista, siitä tuli varmaan mieleen kokeilla vastaavaa rouheestakin. En ole ihan joka asiassa sinut härkäpapurouheen rakenteen kanssa, mutta tahnaan se sopi mielestäni erittäin hyvin.

  • Leave a Reply